Hybride is beter dan benzine

Aanvankelijk was ik, ooit, cynisch over hybride auto’s. Belangrijkste reden was natuurlijk dat het niet zero emissie was. Maar zoals met alles, het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. Mijn oordeel nu is: elke brandstof auto zou een hybride optie moeten hebben. Als ik kritisch ben, daag ik mezelf uit om nog eens kritisch naar mijn eigen oordeel te kijken. Dus ik heb een aantal hybrides getest.

Kort gezegd zit het zo. Een brandstofmotor kan redelijk goed en zuinig op de snelweg lange afstanden overbruggen. Een elektromotor kan dat alleen met een heel grote batterij. Maar wat een elektromotor heel erg goed kan, is precies de momenten waarop een brandstofmotor hopeloos onzuinig en vervuilend is:

  • Files,
  • Wegrijden bij het stoplicht,
  • Accellereren en remenergie opslaan

Zelfs een hybride zonder stekker, zoals een Toyota Prius, zet verrassend goede prestaties neer met een batterij van slechts 1 kilowatt. Daar rijdt een auto ongeveer 5 tot 10 Km op. Heel weinig zou je zeggen, maar de elektromotor grijpt alleen in als hij het veel beter doet dan de benzine motor. Dus de elektrische actieradius in kilometers zoals die in het boekje staat, is helemaal niet relevant!

Dat dus.

Hybride is naar mijn idee zwaar ondergewaardeerd en alle benzine auto’s zouden eigenlijk hybride moeten zijn.

Maar Marcus was toch de waterstof man? Inderdaad. En een waterstof auto is ook hybride, maar dan WEL zero emissie!

Een gedachte over “Hybride is beter dan benzine

  1. Eindelijk iemand die hetzelfde denkt als ik. Ik rij in een Kia Niro en rij in de stad altijd electrisch; prima voor het milieu. Maar op de snelweg kan ik vaak tot 90 km/ h electrisch rijden. Ik ben naar Frankrijk geweest en heb veel binnenwegen gereden, dus vaak electrisch. Gemiddeld slechts 1 op 24,5 gereden en dat is toch prima. Toen ik de auto 2 jaar geleden kocht kreeg ik korting op de wegenbelasting (gewicht accu’s werden mindering gebracht). Nu niet meer terwijl een electrisch auto helemaal geen wegenbelasting betaald. Men heeft in Den Haag een verkeerde voorstelling van hybride rijden.

Reacties zijn gesloten.