MEOB terrein Oegstgeest wordt zonnepanelenpark

============================ UPDATE ================================

Onderstaand bericht plaatste ik op 1 april 2014 op deze site. Een grap? Ja en nee. Noem het een leugentje om bestwil, geplaatst op 1 april.
WAAROM? Als oprichter van DEOdrive (Duurzaam Elektrisch Ombouwen & Duurzame Energie Oplossingen) bepleit ik al een paar jaar coöperatief georganiseerde opwekking van duurzame èn hernieuwbare energie en het MEOB terrein in Oegstgeest langs de A44 is daarvoor een prachtige locatie!.

En, eerlijk is eerlijk, ik heb er inderdaad over gesproken met de eigenaar van het MEOB terrein, RVOB:
– RVOB wil het terrein in zijn geheel verkopen
– RVOB wil het terrein aan de gemeente Oegstgeest verkopen

Maar:
– De gemeenteraad van Oegstgeest heeft besloten dat de gemeente niet moet investeren in vastgoed, te risicovol
– De gemeenteraad ziet graag duurzaamheid als uitgangspunt op het MEOB terrein
– Zowel binnen PVOO (Platform Voor Ondernemers Oegstgeest) als de gemeenteraad bepleit men een aanpak gebaseerd op “Co-creatie” (coöperatief)

Dus…Wat niet kan, kan toch…alleen maar samen. Of zoals Nelson Mandela het zei:

Impossible -Nelson Mandela
Nelson Mandela

Dus was het een grap? Wel in de zin dat het nog geen waarheid is. Nee, niet in de zin dat ik er echt in geloof dat het kan en dat we het samen zouden moeten doen.

======================= EINDE update, hieronder originele bericht ======================

Het Oegstgeester MEOB terrein ligt al jaren braak. Dit voormalige militaire terrein staat te koop bij het Rijks Vastgoed OntwikkelingsBedrijf (RVOB). Tot op heden waren er al wel veel plannen, maar geen enkel plan is tot op heden uitgevoerd. Daar komt nu verandering in. DEOdrive heeft een aanbod gedaan om 50.000M² zonnepanelen te installeren. Deze leveren jaarlijks ruim 4.000 MegaWattuur aan elektriciteit op. Goed voor 1.000 tot 1.200 huishoudens, afhankelijk van het verbruik. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3.500 KilloWattuur per jaar.

Waterstof en Duurzame economie op MEOB terrein in Oegstgeest
Waterstof en Duurzame economie op MEOB terrein in Oegstgeest

DEOdrive heeft een afspraak met RVOB om de zonnepanelen te plaatsen zolang het terrein onbebouwd blijft. Verder is afgesproken, dat de zonnepanelen bij bebouwing van het terrein op de daken van de nieuwe bebouwing worden gemonteerd. Daarvoor hoeven de zonnepanelen niet eerst verwijderd te worden, omdat er naast de zonnepanelen voldoende ruimte voor bebouwing is en zo gefaseerd gebouwd kan worden en de zonnepanelen ook gefaseerd op de nieuwe bebouwing geplaatst kunnen worden.

inkscape_pasted_image_20110906_212500

Uiteindelijk voorziet DEOdrive een New Energy Science Park, waar bij daltarief en tijdens overvloedige zonne-energie deze elektriciteit wordt opgeslagen en vervolgens tijdens piekvraag wordt geleverd aan huishoudens en elektrische auto’s bij Elsgeest meteen gelijkstroom kunnen laden bij het snellaadstation. Tenslotte biedt het opwekken van zoveel duurzame energie mogelijkheden voor een 100% hernieuwbare energie regio, door elektriciteit bij lage prijzen om te zetten in waterstof, wat tot 20% kan worden bijgemengd in het aardgasnetwerk. Zo kunnen we ook onze afhankelijkheid van (Russisch) gas met zeker 20% verminderen.
powertogas